Kaliteli Bir Uyku Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Günümüzde iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak gün geçtikçe daha önemli ve bir o kadar zor hale geliyor. Kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli 2 adımı şüphesiz iyi beslenmek ve iyi bir uyku çekmektir. Çünkü bu ikisi olduğu zaman daha verimli bir hayata sahip olmanın yanı sıra daha iyi bir psikolojiye sahip olmak da mümkün.

Bugün bir psikiyatra gittiğimiz zaman ilk sorulan sorulardan birinin uyku düzeniniz olduğunu biliyor muydunuz?

İşte bu yüzden iyi uyumak sadece bir keyif değil yüzde yüz bir ihtiyaçtır.

Peki nasıl iyi bir uyku kalitesine sahip oluruz?

Öncelikle bir sözümüzü unutmamak lazım. Güneş girmeyen eve doktor girer. Gündüz ışığı o kadar önemlidir ki gece uyuduğumuz uykuya bile etki eder. Gündüz ışığına ne kadar maruz kalırsak beynimiz gece uykuya dalmakta ve bu uykuya devam etmekte o kadar ısrarcı olur.

Ancak bilmeliyiz ki gündüz ışığının varlığı kadar gece mavi ışığın yokluğu o kadar önemli. Mavi ışık ve ekran süremiz uzarsa uykuya geç dalıyoruz ve uykularımız bölünmeye başlıyor.

Diğer bir konu ise beslenme rutinimiz. Gün içerisinde tükettiğimiz besinler gece uykumuzu etkiliyor. Sağlıksız besinler kan şekeri düzeyinde ani değişimlere, tansiyon dengesizliklerine sebep olurken uyku düzenimizi de bozuyor. Ancak bu sizi korkutmasın bazı besinler de tam aksi uykuya dalmamızı kolaylaştırıyor. Özellikle C vitamini, magnezyum, potasyum , folik asit içeren yiyecek ve içecekler daha kaliteli uyku için tercih edebileceğimiz seçeneklerden. Örneğin muz, kiraz, elma, badem, ceviz, bal, yoğurt, süt, ayran, bitki çayı gibi. Bu besinler hem sağlığımıza büyük oranda katkı sağlarken hem de uyku kalitemizi, uykuda yaktığımız kalori sayısını da arttırıyor.

Uyku kalitesini etkileyen bir diğer faktör ise saat kaçta uyuduğumuz.  Çünkü uyku melatonin salgılanmasına göre şekilleniyor. Melatonin hormonumuz akşam 21.30 da salgılanmaya başlıyor ve 02.00 03.00 saatleri arasında maksimum seviyeye ulaşıyor. Tabi eğer uyuyor isek. Bu yüzden bu saatler arasında uykuda olmak sabah %200 verimle uyanmanızı sağlıyor.

Uyku kalitesinin artması için yatak odamızın sıcaklık derecesi, rahat bir uyku pozisyonu ve konforlu bir yatağa sahip olmak da gerekiyor. Vücut ısınız ve ağırlığınız ile bedeninizin şeklini alan yataklar için tıklayın.

Hayatın her alanında olduğu gibi uyku kalitesinde de stres çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde veya uyku öncesi strese maruz kalan kişiler baş ağrıları ve dolayısı ile uykusuzluk şikayetleri ile karşılaşıyor. Bu yüzden aromaterapi, meditasyon gibi yöntemler ile hayatın stresinden ve karmaşasından bir ölçüde uzaklaşabiliriz. Sevdiklerimize vakit ayırmak, sevdiğimiz aktivitelerle ilgilenmek, hafif egzersizler yapmak daha az stresli bir hayat ve daha kaliteli uykular demek.

Yaşamak bir bütündür; çalıştığımız, gezdiğimiz, hareketle geçirdiğimiz zamanlar kadar kendimize ayırdığımız vakit, dinlenmek, bedenimizi durağanlığa alma, iyi bir uyku da o kadar önemlidir.